Us informem d’un nou article que hem publicat sobre la gestió ramadera al Parc.
Aquí en teniu un resum del contingut:
Al Parc del Montnegre i el Corredor es practica el silvopastoralisme (pastura en zones boscoses arbrades) des de fa molts anys. Antigament vinculat a la transhumància, actualment es duu a terme a través de 12 pastors professionals que hi mantenen ramats de manera permanent. En total, pasturen unes 9.500 hectàrees amb aproximadament 3.300 caps de bestiar.
Els ramats són generalment mixtos, amb ovelles ripolleses i algunes cabres de raça barrejada per a la producció de carn. També hi ha alguns ramats dedicats a la producció de carn i llet de cabra. El maneig es basa en el guiatge del ramat per part del pastor, segons la disponibilitat d’aliment al territori.
El silvopastoralisme aporta una gran varietat de beneficis a la societat, però la seva viabilitat és molt fràgil. Factors com la disponibilitat d’aliment, les sequeres, la pressió urbanística i la baixa rendibilitat econòmica situen aquesta activitat en una situació precària.
En aquest context, l’any 2021 es va crear l’Associació de Pastors del Montnegre i el Corredor amb l’objectiu de donar suport als pastors existents i millorar-ne la situació. Amb el suport tècnic de l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor, s’han impulsat diverses accions per a la valorització de l’ofici i dels seus productes.
Actualment, l’espai protegit i l’Associació treballen conjuntament en el desenvolupament del Pla Estratègic de Ramaderia Semiextensiva dins l’àmbit del Parc.
Finalment, l’article presenta dos exemples concrets de pasturatge: un en una finca pública (Can Bosc, a Dosrius) i un altre en una finca privada (Can Plana, a Vallgorguina), totes dues dins del Parc.
📖 Trobareu més informació a l’apartat d’articles.