Els objectius principals que cerca l’Associació de propietaris del Montnegre i el Corredor a l’hora de desenvolupar la gestió forestal són els següents:
- Augment de la resistència i la resiliència davant les pertorbacions
- Reducció de l’estrès hídric
- Diversificació i valorització de productes
- Manteniment i millora de la biodiversitat
- Manteniment de les funcions del bosc i provisió de serveis ecosistèmics per a les generacions actuals i futures
- Equilibri entre ecologia i economia
Per aconseguir aquests objectius promovem el desenvolupament d’una gestió basada en l’adaptació al canvi climàtic dels boscos mixtes del massís incloent criteris de silvicultura naturalística i silvicultura d’arbre. Aquesta silvicultura s’ha anat forjant a través del desenvolupament de projectes com el LIFE MixForChange i LIFE Biorgest i les seves característiques principals són les següents:
Augment de la complexitat d’estructures i foment de la coberta contínua
A nivell arbori es fomenta una gestió irregular o semi-regular que permeti obtenir una diversitat d’alçades i diàmetres i, alhora garantir la coberta contínua. Aquesta complexitat permet una major resiliència a pertorbacions. A nivell arbustiu es promouen les estassades selectives amb l’objectiu de: fomentar les espècies més interessants a nivell de biodiversitat en detriment de les espècies més inflamables; controlar el rebrot (per a evitar l’explosió de sotabosc que dificulta el desenvolupament de la regeneració arbòria i encareix les estassades) i garantir una cobertura del sòl per a mantenir-ne la humitat.
Augment de la complexitat d’espècies
Afavorir la mescla d’espècies ja existents siguin dominants o minoritàries extraient arbres que dificultin el seu creixement o bé fomentant la seva presència a través de plantacions d’enriquiment. Aquest fet permet: combinació de diferents estratègies per a resistir a pertorbacions o recuperar-se, menor risc econòmic al no centrar-se en una sola espècie i augment de la biodiversitat.
Intervencions suaus, freqüents i dirigides
Extracció de 25% de l’àrea basal cada 10-15 anys (quan s’aconsegueixi 25 m2/ha d’àrea basal) deixant com a mínim 20 m2/ha. Aquestes tallades permeten: una recuperació més ràpida del creixement desprès de la tallada, manteniment de l’ambient forestal i de la humitat ambiental, control del desenvolupament de les espècies arbustives i disminució d’es costos d’estassada. A més, s’inclouen criteris de silvicultura d’arbre seleccionant aquells arbres més interessants per a biodiversitat, llavor i producció de fusta i extraient 1-2 competidors a nivell de capçada.
Abans i desprès d’una actuació suau en roureda del Montnegre i el Corredor aplicant criteris de silvicultura d’arbre (en vermell es mostren els arbres tallats). El roure central és l’arbre objectiu que és pretén potenciar.
Arbre objectiu interessant per a) producció de fusta de qualitat, b) biodiversitat, c) producció de llavor.
Incorporació de criteris pel manteniment i forment de la biodiversitat
Manteniment dels arbres grans, amb microhàbitats (cavitats, nius, lianes, etc.) o fusta morta al terra o en peu son alguns dels elements que es pretenen fomentar quan es desenvolupa una tallada ja que serveixen de refugi o aliment per a especies diverses.
Valorització i diversificació de productes
Gestió del producte amb l’objectiu de valoritzar el màxim la seva qualitat per destins com l’ebenisteria o la fusteria. Tots aquells productes susceptibles a ser valoritzats es separen i es porten a indústries especialitzades o a la plataforma logística per la seva venta directa a artesans o fusters (veure projecte SingularWood).
Actuacions en alzinars, castanyedes, rouredes i pinedes de pi pinyer mixtes desenvolupades en el marc del LIFE MixForChange on s’ha aplicat aquest tipus de silvicultura.
Podeu trobar característiques més específiques d’aquest tipus de silvicultura clicant aquí