ACCIONS CONJUNTES
L’APMC s’encarrega de representar els interessos dels seus membres davant de l’administració. En aquest sentit es fan trobades periòdiques amb el Parc del Montnegre-Corredor, ajuntaments i altres administracions públiques amb la finalitat de fomentar l’activitat forestal de la zona:
- Davant l’administració del Parc: L’Associació és membre de la Comissió Consultiva del Parc i és convidada a les reunions del Consell Coordinador. Des de 1996 té signat un conveni amb la Diputació de Barcelona per a tractar de forma sistemàtica les qüestions que afecten a ambdues institucions. A més, amb el Parc es desenvolupa una col·laboració molt estreta per tal de la millora de la compatibilització d’usos, especialment de lleure, i la gestió forestal. Així, des de fa temps es treballa per a la informació als socis de l’Associació de les activitats de lleure que es desenvolupen al Parc, i es desenvolupa un treball conjunt per la priorització de camins d’accés motoritzat.
- Davant dels Ajuntaments i Consells Comarcals: L’Associació està present en totes les iniciatives municipals on es contempla el medi rural del municipi i té una relació estreta amb els ajuntaments en matèria de gestió forestal. Com a exemple, ha participat en el Pacte Territorial per al desenvolupament i l’ocupació, i en altres iniciatives de foment econòmic del món rural de la zona; i ha representat els propietaris en temes concernents a la rehabilitació de les masies i en altres de competència municipal.
- Davant de l’Administració forestal: L’Associació ha fet nombroses gestions per a la representació dels seus socis davant el Centre de la Propietat Forestal i d’altres organismes de la Generalitat de Catalunya. Amb la Diputació hi té una relació molt estreta des de la signatura del “Pla marc de millora i revaluació de les finques forestals” per a la promoció de la gestió forestal per a la prevenció d’incendis del Massís l’any 2006. A més, l’Associació participa en reunions periòdiques d’experts a petició de l’administració forestal o de centres de recerca.
- Davant el sector forestal: L’Associació és membre del Consorci Forestal de Catalunya i és membre fundador de la Federació d’Associacions de Propietaris Forestals de Catalunya. També té relacions habituals amb altres associacions de propietaris de Catalunya per tal d’intercanviar experiències i necessitats.
Dins aquesta línia de treball destaca la creació de l’empresa Quality Suber SL formada per l’APMC, l’Associació de Propietaris Forestals de l’Alt Empordà, la Cooperativa Forestal de Catalunya SCCL i Francesc Pla i Comas amb l’objectiu de garantir i millorar el procés de comercialització de suro local.
GESTIÓ FORESTAL
Aquesta és la línia de treball central de l’Associació i de l’Agrupació. El seu objectiu és promoure la planificació forestal, el desenvolupament d’actuacions forestals i la comercialització de productes dels boscos del Montnegre i el Corredor.
Pel que fa a la planificació, l’Associació promou la redacció de plans de gestió forestal conjunta, una eina a escala municipal o supramunicipal la qual permet facilitar l’obtenció de la planificació a nivell de finca, especialment en el cas de propietats de petites dimensions. A més, l’Agrupació permet desenvolupar la planificació a nivell de finca. Actualment, l’Associació ha redactat 7 plans de gestió forestal conjunta a nivell supramunicipal d’unes 2.000 ha cadascun.
En aquesta mateixa línia de treball, l’Associació s’encarrega del foment d’actuacions forestals amb l’objectiu de prevenció d’incendis forestals, millora de la resiliència dels boscos al canvi climàtic i promoció de la biodiversitat, que executa l’Agrupació. D’aquesta manera, els socis interessats poden desenvolupar els treballs silvícoles a través de l’Associació. L’Agrupació, que s’encarrega de coordinar l’execució dels treballs: contracta les empreses de feines, realitza el seguiment de les actuacions, gestiona el transport i comercialitza el producte. L’Agrupació també permet l’execució de treballs de tot tipus, el transport, la comercialització així com actuacions de restauració tant per socis com altres dins i fora de l’àmbit del massís del Montnegre i el Corredor.
Un altre dels objectius de l’Associació i de l’Agrupació és la diversificació i promoció de productes forestals locals. Amb aquest objectiu, l’Agrupació disposa d’una plataforma forestal on es realitza un emmagatzematge, classificació i tractament de producte, a l’espera per a noves oportunitats de venda a nous mercats i per a diferents usos; i també disposa d’un tractor, un camió i un cobert. A més l’Agrupació forma part del projecte SingularWood, per a la promoció de fusta local de característiques singulars.
Per a desenvolupar aquestes tasques, l’equip tècnic manté un contacte diari amb els socis i els dona suport tècnic per a diferents tràmits: conflicte de límits, subvencions, etc. A més, l’Associació proporciona suport tècnic a l’Associació de pastors del Montnegre i el Corredor en tots els temes relacionats amb la ramaderia extensiva i la gestió forestal amb l’objectiu de garantir i fomentar l’activitat ramadera al massís.
TRANSFERÈNCIA DEL CONEIXEMENT I INNOVACIÓ
Aquesta línia de treball suposa un pilar molt important per a l’APMC ja que se’n nodreixen les altres línies. El seu objectiu és detectar les problemàtiques i les oportunitats del sector forestal al Massís del Montnegre i Corredor i donar-los resposta, ja sigui a través de la transferència i difusió d’estudis ja realitzats com a través del desenvolupament d’estudis i projectes propis. D’aquesta manera, es pretén millorar l’eficiència, la qualitat i l’adaptació al canvi climàtic de les actuacions que es desenvolupen a l’Associació. A més, també es pretén donar a conèixer aquestes innovacions pròpies o alienes que afecten al sector forestal en general i al Montnegre i el Corredor en particular.
En aquesta línia de treball s’inclouen: la realització de: articles i jornades de divulgació; i estudis o projectes de transferència o innovació regionals, nacionals i europeus. En aquest sentit, durant el període del 2014-2023 s’han realitzat:
- 20 articles de difusió per a revistes especialitzades en silvicultura dins l’àmbit regional.
- 72 jornades de transferència sobre innovació forestal: 34 de les quals han estat organitzades per l’APMC, 6 han estat en anglès i 5 més en francès per a diferents organitzacions europees.
- 4 congressos forestals
- 1 estudi a l’àmbit del massís
- 1 projecte pel foment de l’economia social
- Participació i assessorament en 1 projecte local
- Participació en 11 grups operatius: 8 com a sol·licitants-coordinadors i 3 com a socis
- Projectes europeus: com a socis: LIFE MixForChange, microprojecte Sylvonatur. Participació: SUDOE Montclima, LIFE Biorgest, LIFE Demorgest, Erasmus+ Net4Forest
- Col·laboració amb universitats: Cotutoratge de TFG d’Enginyeria Forestal i TFM del Máster d’Enginyeria de Forests de l’Universitat de Lleida i col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (Universitat politècnica de Catalunya) per a la construcció d’un cobert.Dins d’aquesta línia de treball hi destaca el desenvolupament del projecte Singularwood per a la introducció al mercat català de fusta local amb característiques singulars de major valor afegit.
A nivell informatiu, l’APMC posa al servei dels socis la informació següent:
- Notícies d’interès com jornades, reunions, convocatòries de subvencions, …
- Enllaços a llocs web que pensem els poden ser d’interès.
- Informació referent a convenis, projectes, silvicultura, productes forestals, …
- Contacte amb altres activitats complementaries al massís: ramaderia extensiva, apicultura…
- Contacte personal entre associats, amb l’associació i amb els seus serveis tècnics.
La informació és accessible als socis mitjançant butlletins de correu interns i al públic en general mitjançant la web i les xarxes socials: Instagram: apfmontnegrecorredor o Twitter: APMontnegreCor
A més, cada any l’APMC publica la revista Aulet que tracta temes naturals, forestals i socials que afecten l’àmbit del Montnegre-Corredor. Podeu trobar més informació sobre la revista en aquesta secció.