Dins la convocatòria d’ajuts per a la preparació de projectes de grups operatius de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-Agri), en el marc el Pla estratègic de la PAC 2023-2027, l’Associació de propietaris del Montnegre i el Corredor ha liderat ha un Grup Operatiu amb Forestal Catalana SA, Fustaeco i Industrial Tonelera Navarra SLU. El projecte d’innovació en la cadena de valor (producció de llavor, gestió forestal i comercialització) de la fusta de roure africà (Quercus canariensis) per al seu ús en productes de qualitat en un context de canvi climàtic ha estat dotat d’una subvenció de 15.000€ (un 80% del cost total).
Els boscos mediterranis es troben en situació de vulnerabilitat, amb una baixa rendibilitat de les actuacions pels elevats costos, el baix preu de la fusta i el poc valor dels productes resultants. En termes de fusta, el màxim valor afegit s’aconsegueix a partir de productes aptes per a fusteria, ebenisteria i boteria, majoritàriament de frondoses. Algunes de les frondoses més apreciades per aquests usos són el roure de fulla gran, el castanyer o el cirerer, espècies d’alts requisits hídrics que es troben amenaçades en l’actual context climàtic.
A Catalunya, tenim present una espècie capaç de créixer en zones més mediterrànies i amb bona aptitud per a usos de qualitat: el roure africà (Quercus canariensis). D’una banda, posseeix unes característiques per a la realització d’estructures similars a les del roure de fulla gran i de l’altra unes característiques organolèptiques interessants per a la fabricació de botes de vi. A més, els boscos de roure africà es consideren un hàbitat d’interès comunitari i es considera un dels roures espanyols de major interès biogeogràfic i ecològic ja que es tracta d’un endemisme de la regió mediterrània occidental. La seva distribució és reduïda i fragmentada.
El projecte pretén obtenir coneixement de les zones catalanes amb presència de l’espècie i de dos dels usos de la fusta de qualitat (boteria i fusteria estructural). L’objectiu és poder obtenir i valoritzar la fusta de roure africà per a fusteria estructural i boteria i al mateix temps millorar la distribució i la vitalitat de l’espècie en un context de canvi climàtic.
Pel desenvolupament del projecte s’han dut a terme diverses reunions i trucades amb els socis del projecte o actors clau com l’INCAFUST o la Junta d’Andalusia que han permès obtenir els següents resultats:
– Anàlisi de les necessitats de la indústria
– Definició d’activitats per a la millora del MRF
– Determinació zones aptes per a l’ampliació de la distribució de l’espècie mitjançant plantacions
– Definició els criteris silvícoles que permetin el foment de la fusta de la qualitat i alhora permeti l’adaptació de les masses existents al canvi climàtic.
– Anàlisi de la viabilitat del projecte: demanda, viabilitat econòmica i estratègies de comercialització
Per a més informació consulteu el nostre apartat de projectes: https://montnegrecorredor.org/projectes/
“Projecte cofinançat per la UE a través de la intervenció 7161 del PEPAC 2023-2027”