Fortes afectacions de l’oruga del suro (Lymantria dispar) al Montnegre i el Corredor 2019

Fortes afectacions de l’oruga del suro (Lymantria dispar) al Montnegre i el Corredor 2019

Aquest estiu per segon any consecutiu em vist com apareixien arreu una gran quatitat d’erugues de llargs pels i que es despenjaven dels arbres per mitja d’uns fils, per deixar-se arrossegar pel vent i poder anar colonitzant nous arbres.

Aquesta eruga és l’eruga del suro (Lymantria dispar) i aquest any a més està generant fortes defoliacions observades a llarg de tot el massís amb atacs que arriben a deixar arbres totalment defoliats, com a diferents valls del municipi de Tordera, a la riera del Montnegre, Hortsavinyà.

Aquesta eruga és pròpia de les nostres zones però cíclicament poden donar-se situacions epidèmiques, les quals poden generar fortes afectacions sobre els suros, les alzines i si la concentració d’orugues és molt alta pot acabar afectant una gran quantitat d’espècies diferents.

L’any passat, al 2018, ja vàrem observar una gran quantitat d’erugues, amb afectacions arreu, però les defoliacions totals varen ser limitades. Les experiències en altres zones ens indiquen que les epidèmies es produeixen generalment durant tres anys seguits, pel que tot fa pensar que el proper any també tindrem una presència molt important d’erugues.

Aquest any el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya ha realitzat tractaments biològics en algunes zones de Catalunya, entre d’altres al municipi de Tordera, malgrat això els danys sobre aquestes zones també han estat molt importants.

Malgrat les defoliacions totals, s’espera que els suros tornin a brotar. Però la sequera acumulada dels darrers anys que ha anat causant un debilitament generalitzat dels arbres, pot obrir la possibilitat en què es puguin produir una certa mortalitat, o afavorir l’entrada en alguns individus d’altres patologies que en puguin causar la mort. A més la qualitat del suro es pot veure greument afectada generant vena-secs.

Si ens voleu enviar fotos amb arbres totalment defoliats podeu fer-ho al correu: lymantria2019@montnegrecorredor.org indicant el paratge i la data on heu fet la foto.

Per a més informació podeu consultar l’article sobre plagues del número 16 de la revista aulet

Més info: Fitxa de la Generalitat de Catalunya

Leave a Reply

Your email address will not be published.